Ve dnech 8. a 15. prosince 2015 prezentovali budoucí kuchaři a číšníci z hodonínské Integrované střední školy žákovské projekty z oblasti gastronomie. Na „projektové dny" pozvali nejen své mladší spolužáky a učitele, ale také seniory.
Navtšívili nás senioři z Domova důchodců a Penzionu pro důchodce, Hodonín, bří Čapků a z S - centra Hodonín, příspěvkové organizace, Na Pískách. Mladí a jistě nadějní kuchaři třídy 3.KČA pod vedením paní učitelky Průdkové zvolili téma „Řecká gastronomie". Podstatou tohoto projektu bylo co nejvýstižněji zpracovat historii řecké kuchyně, připravit vybrané pokrmy, stručně popsat technologický postup jejich přípravy a hotové výrobky osobně prezentovat. Úkolem kuchařů a číšníků z třídy 3.KČB, na jejichž počínání odborně dohlížela paní učitelka Kalužíková, byla příprava a obsluha při vánočním slavnostním stolování v rámci tématu „Banket". Náplní tohoto projektu bylo zpracování dokumentace obsahující slavnostní menu, zajištění a příprava slavnostní tabule, dále obsluha hostů banketním způsobem a předložení připravených pokrmů k ochutnávce. Tato poslední část prezentace byla samozřejmě nezbytnou součástí celkového hodnocení práce u obou projektů.
Realizace žákovských projektů přinesla kýžené ovoce. Žáci si jednak prohloubili profesní znalosti a dovednosti, poznali výhody i úskalí týmové práce, mohli uplatnit originální nápady a myšlenky, a jednak připravili zajímavý a inspirativní program pro seniory žijící v našem městě. Milým hostům předali žáci na závěr drobné dárky a měli radost z příjemně strávených společných chvil. Na naše starší spoluobčany v době předvánoční nezapomněly ani učitelky odborného výcviku oboru obchodník, které počátkem prosince navštívily Klub seniorů v Mikulčicích a předvedly zde nejnovější trendy balicích technik.
Doufáme, že díky těmto akcím jsme alespoň trochu zpříjemnili předvánoční období některým seniorům, a vztahy mezi mladší a starší generací se budeme snažit aktivně prohlubovat i během celého roku.