Příklady táhnou aneb projektový Den s odborníkem na Rozmarýnku

V pořadí již druhý Den s odborníkem, který jsme zorganizovali pro gastro obory, měl poněkud jiný ráz a náboj než ten předchozí. Tentokrát za námi zavítal z hanácké metropole šéfkuchař Marek Zatloukal, který si díky svému velmi mladému věku a bezprostřednímu kamarádskému chování získal téměř okamžitě  sympatie všech žáků.

Markovi je teprve 27 let, ale za sebou má už obdivuhodné množství zkušeností. Projel kus světa, absolvoval stáže v prestižních restauracích, a jak vyplývá z jeho osobního projevu i z jeho přípravy na náš projektový den, zůstal stále skromný, stejně nadšený a zapálený pro gastronomii a rovněž velmi otevřený sdílení. Ze společného povídání vyplynulo, že Marek byl „gastronomický nadšenec“ už na střední škole v Olomouci, kde se vyučil kuchařskému řemeslu. Nepromeškal jedinou příležitost, která se mu naskytla, aby svůj talent a kuchařský um rozvíjel a povznesl na co nejvyšší úroveň. Jako amatér i profesionál absolvoval řadu soutěží s poměrně výraznými úspěchy.

Svým životním příběhem Marek na žáky bezpochyby velmi zapůsobil. Motivoval především žáky 3. ročníku, které čeká po úspěšném zakončení studia nástup do prvního zaměstnání. Budoucí kuchaři se proto svému o něco staršímu a zkušenějšímu kolegovi rádi svěřili s profesními plány do budoucnosti a na oplátku dostali dobré rady i povzbuzení.

Co se týče samotné přípravy tříchodového menu, tak díky Markovým zkušenostem a jeho vedení vykouzlili žáci velmi zajímavé a sofistikované pokrmy, které následně degustovali. Velká pozornost byla rovněž věnována food stylingu, při němž žáci naplno projevili svou fantazii a kreativitu.

A výsledný dojem z celého dne? Obrovské množství pozitivní energie a superlativ z úst žáků. Radost a nádherný pocit z dobře vykonané práce. Projektový den opět přinesl své sladké ovoce.  

Den s odborníkem Den s odborníkem Den s odborníkem

Vytisknout stránku Vytisknout stránku14. 2. 2024, 15:13, zobrazeno 586x, dnes 2x
0.0 0Hodnocení