Po skončení vánočních prázdnin měli žáci oboru kuchař skutečně pádný důvod těšit se do školy na odborný výcvik. V restauraci Beseda nás totiž čekal velmi zajímavý projektový Den s odborníkem, kterým nebyl nikdo jiný nežli známý profesionální šéfkuchař Vít Kudrna.
Cestu do Hodonína vážil až ze středočeského Mělníka a spolu s námi – žáky, učiteli OV i všemi ostatními zaměstnanci – strávil 11. ledna celý dlouhý provozní den. Tato akce byla zároveň propojena s dalším projektem školy v rámci OPJAK, což přineslo také obohacení v podobě komunitního setkání. Současný kolektiv Besedy mezi sebou přivítal bývalé učitele, žáky i další příznivce školy, včetně rodičů stávajících žáků.
V brzkých ranních hodinách si hostující šéfkuchař nejdříve prohlédl celou restaurační kuchyni i její zázemí, postupně monitoroval vybavení provozu a jeho využití během pracovního dne. Poskytnul zpětnou vazbu kuchařům, učitelům i dalším provozním zaměstnancům. Žákům dával během dne cenné rady a tipy na zlepšení jejich práce, ať už šlo o chuť pokrmů, proces přípravy či o výslednou vizuální podobu. Ke každému kroku měl co říct.
Naše obědové menu pak šéfkuchař Kudrna obohatil o vlastní verzi mexické speciality, kterou se pod jeho vedením naučili připravit i všichni žáci. Jednalo se o plněné quesadilly, typický mexický pokrm, který je velmi variabilní a využitelný v teplé i studené kuchyni. Získání nových nápadů pro nás bylo určitě velmi inspirativní a přínosné, nicméně ani během této výjimečné situace jsme nezapomněli na naše pravidelné zákazníky a zvládli jsme pro ně připravit běžné množství jejich oblíbených pokrmů.
V restauraci Beseda panovala po celý den příjemná a přátelská atmosféra i při plném nasazení a vysokém pracovním tempu. Den s odborníkem se zkrátka skvěle vydařil, a proto už nyní chystáme další akci - Den s odborníkem II. Pevně věříme, že bude stát opět za to.