Pondělí sice bývá ve školní restauraci Rozmarýn zavíracím dnem, rozhodně to však neznamená, že by zde žáci oboru kuchař neměli dostatek práce, nebo se snad dokonce nudili. Často tomu je přesně naopak a Den s odborníkem, který jsme zažili 24. února, je toho pravým důkazem.
Do restaurační kuchyně jsme tentokrát pozvali vyhlášeného odborníka na sushi, kuchařského mistra, pana Tomáše Voborníka. Ten své učedníky - žáky 2. a 3. ročníku – nejprve seznámil s historií tradičního japonského sushi, s ingrediencemi, které se nejčastěji používají, a s mnoha dalšími zajímavostmi. Následně předváděl různé techniky výroby tohoto tradičního asijského pokrmu, přičemž používal originální čerstvé suroviny, jež pro tuto akci předem zajistil. Žáci si posléze mohli veškeré úkony sami vyzkoušet a finální podobou jejich výrobků, které samozřejmě prezentovali a společně degustovali, byl nadšen i samotný kuchařský mistr, pan Voborník.
Pomyslnou laťku našich dovedností jsme posunuli zase o kousek výš a zvládnutím základů japonské kuchyně se určitě rádi pochlubíme. Věříme, že získané zkušenosti se stanou pro žáky přínosem nejen u závěrečných zkoušek, ale i v jejich dalším profesním životě.