Žáci na prestižní soutěži Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017

V jihomoravské metropoli se ve dnech 19. – 21. ledna 2017 konal 23. ročník mezinárodního mistrovství mladých gastronomických talentů, v němž si své síly poměřilo téměř osm desítek soutěžících z tuzemských i zahraničních odborných škol.

V této nejprestižnější soutěži svého druhu u nás, nad níž převzali záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, hejtman Jihomoravského kraje, primátor města Brna a další, reprezentovali Integrovanou střední školu Hodonín v oboru číšník a kuchař dva žáci.
Své kvality předvedla v prvním ze jmenovaných oborů žákyně 3. ročníku Petra Vyrůbalíková, jež připravila flambovanou palačinku plněnou špenátem, mozzarellou a cherry rajčaty, k ní naservírovala bílé víno Veltlínské zelené. Díky svému výkonu se probojovala do stříbrného pásma hodnocení.

Soutěž kuchařů byla v jistém smyslu napínavější, neboť žáci si nejdříve losovali koš obsahující pět základních surovin, z nichž museli v časovém limitu připravit pokrm dle své fantazie a také jej pojmenovat. Na Samuela Tetura, žáka 2. ročníku, čekal ve vylosovaném koši candát, batáty, papriky, cukety a cibule. Z těchto ingrediencí vytvořil filet z candáta na másle s bylinkami, batátové pyré, restovanou zeleninu a omáčku z másla, vína a šalotky "beurre blanc". Připravený pokrm zajistil Samovi umístění v bronzovém pásmu.

Soutěž měla vysokou profesionální úroveň a dosažené výsledky mladých gastronomů potvrdily velmi dobrou kvalitu odborné přípravy na našich školách. Zároveň je potřeba ocenit odvahu i nasazení soutěžících a poděkovat jim za vzornou reprezentaci školy.

Soutěž Gastro Junior Soutěž Gastro Junior Soutěž Gastro Junior Soutěž Gastro Junior Soutěž Gastro Junior Soutěž Gastro Junior

Vytisknout stránku Vytisknout stránku30. 1. 2017, 09:44, zobrazeno 1875x, dnes 2x
5.0 1Hodnocení