V jihomoravské metropoli se ve dnech 19. – 21. ledna 2017 konal 23. ročník mezinárodního mistrovství mladých gastronomických talentů, v němž si své síly poměřilo téměř osm desítek soutěžících z tuzemských i zahraničních odborných škol.
Své kvality předvedla v prvním ze jmenovaných oborů žákyně 3. ročníku Petra Vyrůbalíková, jež připravila flambovanou palačinku plněnou špenátem, mozzarellou a cherry rajčaty, k ní naservírovala bílé víno Veltlínské zelené. Díky svému výkonu se probojovala do stříbrného pásma hodnocení.
Soutěž kuchařů byla v jistém smyslu napínavější, neboť žáci si nejdříve losovali koš obsahující pět základních surovin, z nichž museli v časovém limitu připravit pokrm dle své fantazie a také jej pojmenovat. Na Samuela Tetura, žáka 2. ročníku, čekal ve vylosovaném koši candát, batáty, papriky, cukety a cibule. Z těchto ingrediencí vytvořil filet z candáta na másle s bylinkami, batátové pyré, restovanou zeleninu a omáčku z másla, vína a šalotky "beurre blanc". Připravený pokrm zajistil Samovi umístění v bronzovém pásmu.
Soutěž měla vysokou profesionální úroveň a dosažené výsledky mladých gastronomů potvrdily velmi dobrou kvalitu odborné přípravy na našich školách. Zároveň je potřeba ocenit odvahu i nasazení soutěžících a poděkovat jim za vzornou reprezentaci školy.